GRONINGEN – Mooie witte tanden? Vanaf 1 november 2012 mag alleen de tandarts nog tanden bleken. Ook is het percentage waterstofperoxide (de blekende stof) dat bleekmiddelen mogen bevatten beperkt tot maximaal 6 procent. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendgemaakt.

In de afgelopen jaren is tanden bleken uitgegroeid tot een ware hype. Veel schoonheidssalons en mondhygiënistes bieden nu ook bleekbehandelingen aan; goedkoper dan bij de tandarts maar daarmee ontbreekt de professionele tandheelkundige kennis die de veiligheid waarborgt.

Met name methodes die de tanden in één keer wit maken door middel van hoge concentraties waterstofperoxide tot wel 40% zijn populair, maar niet zonder risico’s: “Het is erg lastig veilig met deze producten te werken en tandvleesirritatie en overgevoeligheid te voorkomen,” aldus tandarts Maurits Hohmann, “bovendien lijken de tanden direct na de behandeling veel witter door uitdroging van de tanden maar verdwijnt een deel van het resultaat nadat de vochtbalans zich heeft hersteld.” Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat verkeerd of veelvuldig gebruik van hoge percentages waterstofperoxide tot blijvende overgevoeligheid kan lijden.

Bleekproducten met een waterstofperoxidegehalte tot 0,1 procent mogen bijvoorbeeld nog wel via drogisterijen en internet worden verkocht. Volgens Hohmann hebben producten met zulke lage concentraties waterstofperoxide geen zichtbare, blekende werking en zijn ze niet altijd veilig. “Ik raad mijn patiënten dit soort producten dan ook altijd af.”

Volgens het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) is de beste manier van tanden bleken de Thuisbleekmethode: Onder begeleiding van de tandarts worden er bleekmallen op maat gemaakt waarmee de consument thuis kan bleken volgens de gegeven instructies. De unieke bleekmallen sluiten goed aan waardoor het tandvlees wordt beschermd tegen de blekende stof waterstofperoxide en er een egaal bleekresultaat behaald wordt. Deze methode is de standaard in veel tandartspraktijken.

De behandeling kost bij de tandarts echter al gauw €300,- vanwege de hoge praktijkkosten. “Dat is onnodig”, vonden Wietse Molenaar (tandprotheticus) en Maurits Hohmann (tandarts), “Vanuit onze tandheelkundige achtergrond zijn we begonnen met The Bleach Company; we bieden dezelfde bleekbehandeling als bij de tandarts maar dan voor maar €195,-. Dit kan vanwege ons eigen tandtechnisch laboratorium in Helpman (Gr) en onze rechtstreekse inkoop van bleekproducten.”.

Ondanks de nieuwe veiligheidsnormen hebben veel consumenten nog de vraag of tanden bleken slecht is voor je gebit. “Nee, zolang het bleken onder begeleiding van een tandarts gebeurt die de risico’s kan inschatten en de juiste producten kiest, kan er weinig misgaan.” Voor een stralende lach kun je ook na november 2012 bij The Bleach Company terecht!