Wij hebben de meest gestelde vragen op het gebied van tanden bleken voor je op een rijtje gezet.
Mocht je een andere vraag hebben, dan kun je contact met ons opnemen of een afspraak maken in Groningen.

Bleken

Werken de bleekgels die per november 2012 worden gebruikt wel?

Ja: Wij maken vanaf het begin al gebruik van bleekgels die maximaal 6% waterstofperoxide bevatten. Onze bleekgels bevatten carbamideperoxide (of ureumperoxide) vanwege een langer durende bleekwerking. Na aanbreng op de tanden valt carbamideperoxide uit elkaar, waarbij o.a. waterstofperoxide ontstaat in een lage concentratie (ongeveer een derde van de concentratie carbamideperoxide). Deze hoeveelheid valt binnen de wettelijk gestelde eisen.

Met de door ons gebruikte Thuisbleekmethode zal je iets langer nodig hebben om tot het gewenste resultaat te komen. Gemiddeld duurt het 4 tot 8 dagen, waarbij de malletjes minimaal 2 uur per dag worden gedragen. Door het geleidelijke bleken, gedurende meerdere dagen, worden de tanden dieper gebleekt dan met een snelle in-office behandeling het geval is. Dit zorgt ervoor dat er op korte termijn minder terugval in witheid is.

Dit is dus per november 2012 niet veranderd. Je bent bij ons verzekerd van een wettelijk goedgekeurde en professionele bleekbehandeling!

Wat houdt tanden bleken eigenlijk in? (beknopt)

In het tandglazuur lopen veel kleine kanaaltjes. In de loop van de tijd trekken verkleurende stoffen uit eten en drinken deze kanaaltjes in. Dit zijn zulke kleine deeltjes dat zelfs een tandenborstel hier niet bij kan; ze zitten letterlijk in je tand. Die vervuiling zorgt voor verkleurde tanden.

Waterstofperoxide (de werkzame stof in bleekgel) breekt langzaam maar zeker die vervuiling af zodat deze uit de tand kan vloeien of er minder licht geabsorbeerd wordt en de tanden dus lichter lijken. Eigenlijk is tanden bleken dus gewoon een grondige reiniging!

Wat houdt tanden bleken eigenlijk in? (uitgebreid)

Het bleken van tanden is een chemische reactie.

Als waterstofperoxide uiteen valt, komen er vrije radicalen met ongepaarde elektronen en ionen vrij. Het lage moleculaire gewicht van deze vrije radicalen zorgt ervoor dat deze gemakkelijk door het glazuur en dentine de tand kunnen binnendringen.

Doordat de vrije radicalen instabiel zijn, zoeken zij een geschikt doel om mee te reageren. Dit zijn de in de tand aanwezige, verkleurde, organische stoffen, welke door het opnemen van de elektronen van de vrije radicalen worden geoxideerd. Tijdens deze oxidatie worden eerst de, gepigmenteerde, koolstofkringen en cyclische, geconjugeerde chemische stoffen afgebroken tot lange ketens. Vervolgens worden de bivalente verbindingen binnen deze ketens verbroken, waardoor enkelvoudige koolstofverbindingen, welke lichter van kleur zijn, overblijven.

Het pigment in de tand wordt afgebroken tot kleine moleculen, welke of de tand uit kunnen diffunderen, of minder licht absorberen, waardoor ze lichter lijken.

Welke bleekmethodes bestaan er? Thuis bleken (home bleaching)

De werkwijze van het thuis bleken is eenvoudig: er wordt een individuele bleekmal gemaakt, waarna de tandarts instructies geeft over hoe de bleekgel aangebracht en de mal in de mond geplaatst dient te worden. Vervolgens kun je zelf thuis de gel aanbrengen in de bleekmal en gedurende meerdere uren dragen. Dit kan overdag, maar ook tijdens de slaap. Afhankelijk van de gel, de mate en soort van de verkleuring en je wensen, kun je meerdere dagen (tussen de 2 en 8 dagen) bleken.

Op deze manier vindt een geleidelijk bleekproces van de tanden plaats, waarmee een mooi egaal bleekresultaat behaald wordt. Door het geleidelijke bleken, gedurende meerdere dagen, worden de tanden dieper gebleekt dan met een snelle in-office behandeling het geval is. Dit zorgt ervoor dat er op korte termijn minder terugval in witheid is.

De thuisbleekmethode heeft het voordeel dat je in het bezit bent van een individuele bleekmal, zodat je makkelijk de behandeling kunt herhalen. Dit gaat een stuk sneller (1 tot 3 dagen) dan bij de eerste bleekbehandeling. Ook qua kosten is dit erg gunstig aangezien je alleen een nieuwe tube bleekgel hoeft aan te schaffen.

Welke bleekmethodes bestaan er? Praktijk (in-office bleaching)

Om sneller bleekresultaat te behalen kan er worden gekozen om te bleken met hoger geconcentreerde bleekgels. Het idee hierachter is dat in een korte tijd toch een goed bleekresultaat behaald moet worden. Deze behandelingen worden niet door jezelf thuis uitgevoerd, maar vinden plaats bij de tandarts in de praktijk of in een zogenaamde bleekkliniek. In een of meerdere sessies worden de tanden met een waterstofperoxidegel van 30% tot 50% gebleekt.

Vaak wordt bij deze behandeling een lamp ingezet (powerbleaching), welke als doel heeft om het bleekproces te versnellen en bevorderen. De resultaten van vele onderzoeken naar de effectiviteit van het gebruik van lampen, laten echter zien dat deze niet bijdragen aan een beter bleekresultaat dan het geval is zonder het gebruik van een dergelijke lamp.

De uitdroging na een behandeling in de praktijk is groter dan bij thuis bleken, doordat er met hoge concentraties waterstofperoxide gewerkt wordt. Dit zorgt ervoor dat na een of twee dagen de kleur iets zal terugvallen. Dit komt doordat de vochtbalans in de tand zich dan hersteld heeft, waardoor de lichtbreking wordt beïnvloedt en de tanden iets donkerder lijken.

Deze methode is vanaf november 2012 wettelijk niet meer toegestaan; let dus goed op!

Hoelang duurt de bleekbehandeling?

Met de thuisbleek methode kun je zelf bepalen hoe snel u resultaat wilt zien. Net als met de in-office methode zijn er vaak meerdere bleeksessies nodig om het gewenste resultaat te behalen. Je kunt zelf thuis de gel aanbrengen in de bleekmal en deze gedurende meerdere uren dragen. Dit kan overdag, maar ook tijdens de slaap. Afhankelijk van de gel, de mate en soort van de verkleuring en je wensen, kun je meerdere dagen (tussen de 2 en 8 dagen) achter elkaar bleken.

Op deze manier vindt een geleidelijk bleekproces van de tanden plaats, waarmee een mooi egaal bleekresultaat behaald wordt. Door het geleidelijke bleken, gedurende meerdere dagen, worden de tanden dieper gebleekt dan met een snelle in-office behandeling het geval is. Dit zorgt ervoor dat er op korte termijn minder terugval in witheid is.

De thuisbleekmethode heeft het voordeel dat je in het bezit bent van een individuele bleekmal, zodat je gemakkelijk de behandeling kunt herhalen. Dit gaat een stuk sneller (1 tot 3 dagen) dan bij de eerste bleekbehandeling.

Ondanks dat het in-office bleken aan populariteit wint, blijft het een uit onderzoek gebleken feit dat het behalen van witte tanden een kwestie is van tijd en de concentratie van het bleekmiddel. Daarnaast zijn de in-office methodes wettelijk niet meer toegestaan vanwege de hoge percentages waterstofperoxide die worden gebruikt.

Wat is (waterstof-)peroxide?

Waterstofperoxide is een kleurloze vloeistof met een wat bittere smaak. In veel bleekmiddelen is waterstofperoxide het blekende bestanddeel.

De waterstofperoxide gels worden in verschillende concentraties geleverd en meestal gebruikt bij de in-office behandelingen (direct-wit), waarbij een concentratie van 30% tot 50% gebruikt wordt. Voor het gebruik van waterstofperoxide in de vrij verkrijgbare bleekmiddelen (zoals bv. Bleekstrips) zijn er tegenwoordig lager geconcentreerde gels beschikbaar.

In een lage concentratie is waterstofperoxide niet zuur (ph>7 oftewel basisch), in een hogere concentratie wel (ph<7 oftewel zwak zuur).

Tegenwoordig zijn bleekgels met meer dan 6% waterstofperoxide verboden. Alleen tandheelkundigen mogen nog tanden bleken (binnen de gestelde eisen); let dus goed op!

Gebruiken jullie een bleekgel die (waterstof-)peroxide bevat?

We maken gebruik van een bleekgel die de stof carbamideperoxide (of ureumperoxide) bevat, vanwege een langer durende bleekwerking. Hier wordt meestal een dikmiddel (carbopol) aan toegevoegd. Het dikmiddel zorgt er ook voor dat de gel beter op de tanden blijft zitten, waardoor het minder snel weggespoeld wordt door speeksel. Bovendien verlengt carbopol het vrijkomen van de vrije radicalen (actieve zuurstof) uit de gel en daarmee de duur van de blekende werking.

Bij carbamideperoxide is uiteindelijk waterstofperoxide verantwoordelijk voor de blekende werking. Na applicatie op de tanden valt carbamideperoxide uit elkaar, waarbij o.a. waterstofperoxide ontstaat in een redelijk lage concentratie (ongeveer een derde van de concentratie carbamideperoxide). Naast waterstofperoxide komt er ook ureum vrij, welke het blekende bestanddeel stabiliseert en de ph verhoogt waardoor het middel dus niet zuur is.

 

Restricties

Voldoet The Bleach Company per november nog aan de veiligheidsnormen?

Jazeker: Wij maken vanaf het begin al gebruik van bleekgels die maximaal 6% waterstofperoxide bevatten. Onze bleekgels bevatten carbamideperoxide (of ureumperoxide) vanwege een langer durende bleekwerking. Na aanbreng op de tanden valt carbamideperoxide uit elkaar, waarbij o.a. waterstofperoxide ontstaat in een lage concentratie (ongeveer een derde van de concentratie carbamideperoxide). Naast waterstofperoxide komt er ook ureum vrij, welke het blekende bestanddeel stabiliseert en de ph verhoogt waardoor het middel dus niet zuur is.

Je bent bij ons dus verzekerd van een wettelijk goedgekeurde en professionele bleekbehandeling!

Is het mogelijk om slechts enkele tanden te bleken?

Met de thuisbleek methode kun je zelf bepalen welke tanden jewilt bleken middels de individuele bleekmallen. Zo kun je ervoor kiezen alleen de boven of onderkaak te bleken. Ook is het mogelijk slechts één of enkele tanden te bleken. Dit doe je door de bleekgel op de gewenste plekken aan te brengen in de bleekmal.

Specifieke wensen kun je van tevoren aangeven bij The Bleach Company of je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen.

Is er een minimum of een maximum leeftijd voor de behandeling?

De door The Bleach Company gebruikte thuisbleekbehandeling is door iedereen te gebruiken vanaf 18 jaar.

Deze methode heeft zichzelf ruimschoots bewezen en wordt al een aantal jaren in tandheelkundige klinieken gebruikt. Daarnaast is deze methode bij de consumentenbond als beste uit de test gekomen op het gebied van tanden bleken. De methode is niet alleen de meest effectieve maar ook de veiligste en meest duurzame manier van bleken.

Bij The Bleach Company werken we uitsluitend samen met professionele en betrouwbare mondzorgspecialisten.

Resultaat

Hoe vaak moet ik de behandeling herhalen om het gewenste resultaat te behalen?

Met de thuisbleek methode kun je zelf bepalen hoe snel je resultaat wilt zien. Net als met de in-office (direct-wit) methode zijn er vaak meerdere bleeksessies nodig om het gewenste resultaat te behalen. Je kunt zelf thuis de gel aanbrengen in de bleekmal en deze gedurende meerdere uren dragen. Dit kan overdag, maar ook tijdens de slaap. Afhankelijk van de gel, de mate en soort van de verkleuring en je wensen, kun je meerdere dagen (tussen de 2 en 8 dagen) achter elkaar bleken.

Op deze manier vindt een geleidelijk bleekproces van de tanden plaats, waarmee een mooi egaal bleekresultaat behaald wordt. Door het geleidelijke bleken, gedurende meerdere dagen, worden de tanden dieper gebleekt dan met een snelle in-office behandeling het geval is. Dit zorgt ervoor dat er op korte termijn minder terugval in witheid is.

De thuisbleekmethode heeft het voordeel dat je in het bezit bent van een persoonlijke bleekmal, zodat je na een aantal jaren gemakkelijk je gebit weer kan opfrissen. Dit gaat een stuk sneller (1 tot 3 dagen) dan bij de eerste bleekbehandeling.

Hoelang blijven mijn tanden wit?

De terugval naar de oorspronkelijke tint is per persoon verschillend. Heb je redelijk witte tanden, dan is de kans groot dat je minder snel je oorspronkelijk tint terugkrijgt dan bijvoorbeeld iemand met een meer verkleurde tint. De meeste mensen willen na één tot twee jaar de kleur weer even opfrissen.

De thuisbleek methode heeft het voordeel dat je in het bezit bent van een persoonlijke bleekmal, zodat je gemakkelijk de bleekbehandeling kunt herhalen. Dit gaat een stuk sneller (1 tot 3 dagen) dan bij de eerste bleekbehandeling.

Hoe weet ik wat het resultaat is?

The Bleach Company kan een gebitsfoto maken voor en na de behandeling zodat je duidelijk het verschil kunt zien. Op de website kun je een aantal voorbeelden zien van je tevreden voorgangers.

Haal ik altijd het gewenste resultaat?

The Bleach Company informeert je over je mogelijkheden en geeft een deskundig en betrouwbaar witadvies dat bij je past. Zo zul je nooit voor vervelende verrassingen komen te staan.

Met de thuisbleek methode kun je zelf bepalen hoe snel je resultaat wilt zien. Je kunt zelf thuis de gel aanbrengen in de bleekmal en deze gedurende meerdere uren dragen. Dit kan overdag, maar ook tijdens de slaap. Afhankelijk van de gel, de mate en soort van de verkleuring en je wensen, kun je meerdere dagen (tussen de 2 en 8 dagen) achter elkaar bleken.

De thuisbleekmethode heeft het voordeel dat je in het bezit bent van een persoonlijke bleekmal, zodat je makkelijk de behandeling kunt herhalen. Dit gaat een stuk sneller (2 a 3 dagen) dan bij de eerste bleekbehandeling.

Moet ik na de behandeling iets doen om het resultaat te behouden?

Nadat de bleekbehandeling is voltooid kan er gebruik worden gemaakt van whitening tandpasta’s of speciale tandverzorgende producten om nieuwe verkleuringen tegen te gaan. Overleg dit van tevoren met The Bleach Company; onze deskundigen kunnen je de best passende producten adviseren.

Je kunt de kleur na enige tijd weer opfrissen dankzij de herbruikbare individuele bleekmallen. Dit gaat een stuk sneller (1 a 3 dagen) dan bij de eerste bleekbehandeling.

Terugval

Kan ik de behandeling herhalen?

De thuisbleek methode heeft het voordeel dat u in het bezit bent van een individuele bleekmal, zodat er gemakkelijk een opfrisbehandeling gestart kan worden. Dit gaat aanzienlijk sneller (1 tot 3 dagen) dan bij de eerste bleekbehandeling.

Over het algemeen wordt er waargenomen dat er na één tot anderhalf jaar na de behandeling de behoefte ontstaat om de kleur weer even op te frissen.

Worden mijn tanden na de bleekbehandeling na verloop van tijd geler dan daarvoor?

Nadat de bleekbehandeling is voltooid kan er gebruik worden gemaakt van whitening tandpasta’s of speciale tandverzorgende producten om nieuwe verkleuringen tegen te gaan.

Uiteindelijk zal de oorspronkelijke tint van uw tanden terugkeren, deze is echter niet donkerder (geler/bruiner) dan voorheen. De terugval naar de oorspronkelijke tint is per persoon verschillend. Heeft u redelijk witte tanden, dan is de kans groot dat u minder snel uw oorspronkelijk tint terugkrijgt dan bijvoorbeeld iemand met een meer verkleurde tint.

Over het algemeen wordt er waargenomen dat er na één tot anderhalf jaar na de behandeling de behoefte ontstaat om de kleur weer even op te frissen.

De thuisbleek methode heeft het voordeel dat u in het bezit bent van een individuele bleekmal, zodat er gemakkelijk een opfrisbehandeling gestart kan worden. Dit gaat aanzienlijk sneller (1 tot 3 dagen) dan bij de eerste bleekbehandeling.

The Bleach Company

Wat doet The Bleach Company precies?

The Bleach Company is gespecialiseerd in het professioneel bleken van tanden. Dankzij de achtergrond van oprichters Maurits Hohmann (tandarts) en Wietse Molenaar (tandprotheticus) wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van de meest hoogwaardige producten en methodes voor een stralend en gezond gebit.

Naast het aanbieden van bleekmethoden en producten houdt The Bleach Company zich bezig met het bevorderen van de mondgezondheid. Daarnaast houdt The Bleach Company zich bezig met training en opleiding van samenwerkingspartners, tandartsen, mondhygiënisten en tandheelkundig personeel. Om verantwoord bleken en goede voorlichting ook buiten de tandartspraktijk samen te laten gaan

‘Wij streven ernaar ons handelen te baseren op wetenschappelijk onderzoek en gebruiken standaarden uit de tandheelkundige praktijk als uitgangspunt.’

Maurits Hohmann

Welke bleekmethode gebruikt the bleach company?

The Bleach Company maakt gebruik van de thuisbleek methode, ook wel home bleaching genoemd. Deze methode wordt gebruikt door tandartsen en is door de Consumentenbond als beste getest op het gebied van tanden bleken.

De thuisbleek methode maakt gebruik van individuele bleekmallen, waarmee de bleekgel goed verspreid en egaal op de tanden blijft zitten en het tandvlees niet irriteert. Dit maakt de methode niet alleen de meest effectieve maar ook de veiligste en meest duurzame manier van bleken.

Hoe werkt de 1, 2, Bleach! methode?

The Bleach Company maakt gebruik van de thuisbleek methode, ook wel home bleaching genoemd.

Allereerst laat je een precisie-afdruk van je gebit maken. Je bent binnen 5 minuten klaar! Van deze afdruk maken wij in ons laboratorium een perfect passende bleekmal. Binnen zeven werkdagen ontvang je de persoonlijke bleekmalletjes met een gedetailleerde handleiding thuis.
1, 2, Bleach! dus.

Is The Bleach Company gekwalificeerd om tanden te bleken?

Ja: The Bleach Company is ontstaan door de intensieve samenwerking tussen tandarts Maurits Hohmann en tandprotheticus Wietse Molenaar en hun behoefte om goede, kwalitatief hoogwaardige producten te leveren. Bij The Bleach Company werken we uitsluitend samen met professionele en betrouwbare mondzorgspecialisten.

De gebruikte thuisbleek methode heeft zichzelf ruimschoots bewezen en wordt al jarenlang in tandheelkundige praktijken gebruikt. Daarnaast is deze methode door de Consumentenbond als beste getest. Deze behandeling is niet alleen de meest effectieve maar ook de veiligste en meest duurzame manier van bleken.

Vanaf november 2012 is er een nieuwe wetgeving ingegaan op het gebied van tanden bleken. Goed nieuws voor The Bleach Company aangezien wij aan alle richtlijnen en veiligheidsnormen voldoen!

‘Te vaak passeren fabeltjes over bleken, onjuiste adviezen en slechte producten ons in de praktijk. Daar wilden wij iets aan doen. The Bleach Company wil helderheid, betrouwbaar advies en uitsluitend de beste kwaliteit leveren.’

Maurits Hohmann en Wietse Molenaar

Kan ik overal in Nederland bij The Bleach Company terecht?

Het hoofdkantoor van The Bleach Company is gevestigd in Groningen. We zijn hard aan het groeien en proberen zo snel mogelijk landelijke dekking te realiseren zodat je overal bij ons terecht kunt. Daarnaast staan we geregeld op verschillende beurzen verspreid door het land. Bekijk de agenda om te zien wanneer we bij jou in de buurt staan.

Uiteraard zijn we bereid bij je langs te komen, mocht je meer geïnteresseerden kennen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn in jouw regio? Neem dan contact met ons op.

Veiligheid

Is tanden bleken veilig?

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bleekbehandelingen op het gebit.

Een grote zorg die sommige mensen hebben is de beschadiging van het glazuur. Gelukkig heeft de bleekgel die The Bleach Company gebruikt een neutrale ph-waarde (rondom 7), waardoor deze dus niet zuur is en mogelijke schade geheel wordt voorkomen.

Andere zorgen die sommige mensen hebben, zijn de mogelijke aantasting van de tandzenuwen (pulpa) en tandvleesbeschadiging. Dankzij de lage concentraties peroxide (10-20% carbamideperoxide of 5-12% waterstofperoxide) die we in de bleekgel bij The Bleach Company gebruiken, is er geen enkele reden voor zorg ten aanzien van pulpaschade. Ook neemt de kans op tandvleesschade in de vorm van brand- en irritatiewonden hierdoor af.

Daarnaast gebruiken we bij The Bleach Company een professionele bleekmal die op de tandvleesrand wordt afgewerkt en geven daarbij een goede instructie waarbij aandacht wordt besteed aan de hoeveelheid en de wijze van aanbrengen van de bleekgel in de mal.

U hoeft dus niet bang te zijn dat er tandweefsel verloren gaat tijdens een bleekbehandeling volgens de thuisbleek methode.

Krijg ik gevoelige tanden na de behandeling?

Dat verschilt per persoon. Uit ervaring blijkt dat mensen die van zichzelf al gevoelige tanden hebben eerder gevoeligheid ondervinden van een bleekbehandeling. Meestal trekt de gevoeligheid na de behandeling binnen een dag weer weg.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bleekbehandelingen op de pulpa (het ‘levende’ binnenste deel van de tand, bestaande uit zenuwen, bloedvaatjes en tandcellen). Indien een hoge geconcentreerde bleekgel (bijvoorbeeld 35% waterstofperoxide) in contact komt met de odontoblasten (cellen die tandmateriaal vormen), lijken deze beschadigd te kunnen raken.

Of deze resultaten nu ook daadwerkelijk aantonen dat het gebruik van peroxiden bij het bleken van tanden schade veroorzaakt aan de pulpa, valt echter te betwijfelen en wordt grotendeels ontkracht door veelvuldig onderzoek naar deze nevenwerking. Het blijkt namelijk dat de hoeveelheid peroxide dat daadwerkelijk de pulpa bereikt zodanig laag is dat deze door de afweermechanismen in de tand onschadelijk worden gemaakt.

Dankzij de lage concentraties (10-20% carbamideperoxide of 5-12% waterstofperoxide) die we bij The Bleach Company gebruiken, is er geen enkele reden voor zorg ten aanzien van pulpaschade.

Moet ik tijdens de behandeling speciale tandpasta gebruiken?

Nadat de bleekbehandeling is voltooid kan er gebruik worden gemaakt van whitening tandpasta’s of speciale tandverzorgende producten om nieuwe verkleuringen tegen te gaan.

U kunt de kleur na enige tijd weer opfrissen dankzij de herbruikbare individuele bleekmallen. Dit gaat aanzienlijk sneller (1 a 3 dagen) dan bij de eerste bleekbehandeling.

Krijg ik eerder gaatjes door de behandeling?

Er gaan nog steeds veel verhalen de ronde, dat het bleken van tanden je glazuur zou oplossen. Dit is een sterk overdreven verhaal en mensen die willen bleken, hoeven absoluut niet bang te zijn dat ze geen tanden meer overhouden.

Er zijn weliswaar aanwijzingen gevonden dat bij gebruik van sommige bleekgels met een lage ph-waarde (en dus zuur zijn), een klein oppervlakkig laagje glazuur gedemineraliseerd wordt. Echter de mate waarin het glazuur in oplossing komt (erosieve potentiaal), is uiterst gering. Ter vergelijking: fris- en fruitdranken bevatten een hoger erosief potentiaal bij contact gedurende enkele minuten dan bleekgels voor thuisgebruik hebben bij urenlang contact.

De meeste bleekgels voor thuisgebruik, zoals degene die The Bleach Company gebruikt, hebben tegenwoordig een neutrale ph-waarde (rondom 7), waardoor deze dus niet zuur zijn en mogelijke schade geheel wordt voorkomen. Hierbij hoeft u dus niet bang te zijn dat er tandweefsel verloren gaat tijdens een bleekbehandeling volgens de thuisbleek methode.

Moet ik vooraf mijn tandarts raadplegen?

The Bleach Company is ontstaan door de intensieve samenwerking tussen tandarts Maurits Hohmann en tandprotheticus Wietse Molenaar en hun behoefte om goede, kwalitatief hoogwaardige producten te leveren. Het is dan ook onnodig uw tandarts te raadplegen. Specifieke wensen of restricties kunt u van tevoren aangeven bij The Bleach Company of u kunt nu contact met ons opnemen.

De gebruikte thuisbleek methode heeft zichzelf ruimschoots bewezen en wordt al een aantal jaren in tandheelkundige klinieken gebruikt. Daarnaast is deze methode bij de Consumentenbond als beste uit de test gekomen op het gebied van tanden bleken. De methode is niet alleen de meest effectieve maar ook de veiligste en meest duurzame manier van bleken.

Bij The Bleach Company werken we uitsluitend samen met professionele en betrouwbare mondzorgspecialisten.

Wordt bij tanden bleken het tandvlees aangetast?

Beschadiging van het tandvlees en andere zachte orale weefsels door bleekproducten wordt veroorzaakt door het brandende of bijtende effect van de peroxide. Waterstofperoxide is een stof dat in hoge concentraties bijtend is en op de huid en dus ook de orale zachte weefsels zoals het tandvlees brandwonden kan veroorzaken. Hierin speelt dus wederom de concentratie een rol.

De kans op tandvleesbeschadiging bij de door The Bleach Company gebruikte thuisbleekmethode is aanzienlijk klein, omdat hierbij lagere concentraties peroxide (10% tot 20% carbamideperoxide) worden gebruikt, welke geen of nauwelijks brandwonden veroorzaken. Wel is het ook hierbij van belang dat de gel niet langdurig in contact is met het tandvlees, omdat er dan toch wel pijnlijke irritatieplekken kunnen ontstaan.

Bij The Bleach Company wordt dit voorkomen door een professionele bleekmal, die op de tandvleesrand wordt afgewerkt en door een goede instructie waarbij aandacht wordt besteed aan de hoeveelheid en de wijze van aanbrengen van de bleekgel in de mal.

Worden bij tanden bleken de zenuwen (pulpa) aangetast?

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bleekbehandelingen op de pulpa (het ‘levende’ binnenste deel van de tand, bestaande uit zenuwen, bloedvaatjes en tandcellen).

Indien een hoge geconcentreerde bleekgel (bijvoorbeeld 35% waterstofperoxide) in contact komt met de odontoblasten (cellen die tandmateriaal vormen), lijken deze beschadigd te kunnen raken. Of deze resultaten nu ook daadwerkelijk aantonen dat het gebruik van peroxiden bij het bleken van tanden schade veroorzaakt aan de pulpa, valt echter te betwijfelen en wordt grotendeels ontkracht door veelvuldig onderzoek naar deze nevenwerking. Het blijkt namelijk dat de hoeveelheid peroxide dat daadwerkelijk de pulpa bereikt zodanig laag is dat deze door de afweermechanismen in de tand onschadelijk worden gemaakt.

Dankzij de lage concentraties (10-20% carbamideperoxide of 5-12% waterstofperoxide) die we bij The Bleach Company gebruiken, is er geen enkele reden voor zorg ten aanzien van pulpaschade.

Wordt bij tanden bleken het glazuur aangetast?

Er gaan nog steeds veel verhalen de ronde, dat het bleken van tanden je glazuur zou oplossen. Dit is een sterk overdreven verhaal en mensen die willen bleken hoeven absoluut niet bang te zijn dat ze geen tanden meer overhouden.

Er zijn weliswaar aanwijzingen gevonden dat bij gebruik van sommige bleekgels met een lage ph-waarde (en dus zuur zijn), een klein oppervlakkig laagje glazuur gedemineraliseerd wordt. Echter de mate waarin het glazuur in oplossing komt (erosieve potentiaal), is uiterst gering. Ter vergelijking: fris- en fruitdranken bevatten een hoger erosief potentiaal bij contact gedurende enkele minuten dan bleekgels voor thuisgebruik hebben bij urenlang contact.

Ook zijn er veel onderzoeken naar dit potentiële gevaar van bleken gedaan, waarbij de onderzoekers geen effect op het glazuur en dentine zagen na het bleken met een bleekgel. Toch moet een gel met een ph-waarde beneden de 6 als potentieel schadelijk beschouwd worden, omdat bij deze mate van zuurheid tandweefsel in oplossing zou kunnen gaan.

Echter, de meeste bleekgels voor thuisgebruik, zoals degene die The Bleach Company gebruikt, hebben tegenwoordig een neutrale ph-waarde (rondom 7), waardoor deze dus niet zuur zijn en mogelijke schade geheel wordt voorkomen. Hierbij hoef je dus niet bang te zijn dat er tandweefsel verloren gaat tijdens een bleekbehandeling volgens de thuisbleek methode.